Den timrade lagårn vid Fagerholm byggdes i mitten av 1800-talet. Kanske man rev någon äldre ladugård och återanvände timret. Kanske kompletterades det med nyhuggna stockar som kördes fram till Fagerholm av bastanta hästar.
Den nya lagårn fick ett stall med tre spiltor för hästar, ett fähus för kor och en kätte för gårdens gris. I en vägg monterades en liten lucka för hönsen så de kunde ta sig in och ut.
Huset placerades vinkelrätt mot den långa backen och bäcken. Alldeles bredvid gårdens smedja. Vilka som byggde vet vi ingenting om.
Hönslucka
Lagårn och smedjan av Albert Engström ca 1900
Ägaren till Fagerholm var baronen Anders Cederström på Beatelund, men gården och kvarnen var utarrenderad.
Mellan åren 1863 och 1889 hette arrendatorn Alexander Dahlqvist. Troligen byggdes lagårn under hans tid. Kanske var det drängarna på gården som slet med bygget.
År 1900 revs den stora kvarnen vid Fagerholm som nu blivit olönsam.
Ungefär samtidigt gjordes förändringar på lagården. Huset flyttades till sin nuvarande plats och en övervåning, en höskulle byggdes. Kanske använde man då virke från den rivna kvarnen. Betesmark för djuren fanns vid denna tid bland annat ovanför den stora backen.
Det blev stora förändringar åren efter kvarnens nedläggning. Nu tog fiske och jordbruk över helt och hållet. Vilka djur som då bodde i lagårn är okänt, men hästar, kor, höns och gris är troligt.
Någon gång byggdes också lagårn på med ett enkelt höförråd som man kan se på äldre bilder.
Emil och Lisa Svensson var de sista brukarna och de sista som hade djur i lagårn.
När sommargästerna började komma på 1920-talet kunde de köpa mjölk och ägg av Emil och Lisa.
I en av spiltorna stod den argsinta hästen Flora. Kanske är det hon som gnagt på spiltans vägg.
Lagårn var djurens bostad till någon gång på 1940-talet. Lisa och Emil började då bli gamla och lagårn blev mer och mer ett förråd där gamla saker och möbler kunde förvaras.
När Emil och Lisa flyttade till äldreboendet i Pilhamn i slutet av 1950-talet blev Fagerholm ett sommarställe. Mer och mer bråte hystades in i lagårn och huset började sakta men långsamt förfalla.
Under 60-talet var lagårn en spännande lekplats för sommarbarnen på området.
Det låg gammalt hö på övervåningen och där har en och annan tonåring tagit sig ett smygbloss. Tiden gick och huset förföll mer och mer.
Bråte
Jordgolv
Lagårn övergick till Tomtägarföreningen (senare vägföreningen), man satte lås på huset och förfallet fortgick.
Nu började röster höjas för en rivning. Det behövdes p-platser. Varför inte riva den gamla, förfallna kåken och upplåta platsen till bilparkering.
Men då vaknade eldsjälarna. Kanske det ändå skulle gå att stoppa. För att rädda huset från rivning bildades då föreningen Lagårns Vänner.